Renske Jonkman was de eerste winnaar van de Lowlands schrijfwedstrijd. Ze debuteerde met de roman Zo gaan we niet met elkaar om en verwierf bekendheid met deze coming-of-age novel over de rebelse Hazel en haar aan wanen lijdende broer.

Haar debuutroman werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs 2012 en de Vrouw & Proza Debuutprijs 2010 – 2012.

In 2015 kwam Gibraltar uit. De roman ontving lovende recensies en werd in de Volkskrant omschreven als ‘het vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel’ (****). Haar werk werd genomineerd voor de Alkmaarse cultuurprijs (Victoriefonds Cultuurprijs).

Als columnist schrijft Jonkman een column over het platteland voor dagblad Trouw. Daarnaast maakt ze als journalist en tekstschrijver interviews, columns en reportages voor onder meer de Volkskrant, Vogue, Amsterdam Economic Board, Live Magazines en Seasons Magazine.

Jonkman studeerde Nederlandse Taal & Cultuur, volgde een minor in Filmwetenschappen en voltooide de master Discourse and Argumentation studies.

Ze woont op het Noord-Hollandse platteland en werkt aan een boek die zich daar afspeelt. In de zomer van 2021 verschijnt haar nieuwste roman.