Renske Jonkman debuteerde met de roman Zo gaan we niet met elkaar om en verwierf bekendheid met deze coming-of-age novel over de rebelse Hazel en haar aan wanen lijdende broer. Haar debuutroman werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs en de Vrouw & Proza Debuutprijs.

In 2015 kwam Gibraltar uit. De roman ontving lovende recensies en werd in de Volkskrant omschreven als ‘het vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel’ (****). Haar werk werd genomineerd voor de Alkmaarse cultuurprijs (Victoriefonds Cultuurprijs).

Eind augustus (2021) verscheen haar nieuwe roman: Dit verdronken land. Een grote boerenroman over de relatie tussen de mens en het polderlandschap.

Jonkman studeerde Nederlandse Taal & Cultuur, volgde een minor in Filmwetenschappen en voltooide de master Discourse and Argumentation studies. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews en reportages voor onder meer de Volkskrant en National Geographic. Voor dagblad Trouw schreef ze de afgelopen jaren een column over boeren en natuurbeschermers. Ze woont en werkt op het Noord-Hollandse platteland.