Renske Jonkman debuteerde met de roman Zo gaan we niet met elkaar om en verwierf bekendheid met deze coming-of-age novel over de rebelse Hazel en haar aan wanen lijdende broer. Haar debuutroman werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs en de Vrouw & Proza Debuutprijs.

In 2015 kwam Gibraltar uit. De roman ontving lovende recensies en werd in de Volkskrant omschreven als ‘het vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel’ (****). Haar werk werd genomineerd voor de Alkmaarse cultuurprijs (Victoriefonds Cultuurprijs).

Eind augustus (2021) verscheen haar nieuwe roman: Dit verdronken land. Een grote boerenroman over de relatie tussen de mens en het polderlandschap. De roman kreeg lovende recensies in onder meer NRC Handelsblad, Trouw en De Groene Amsterdammer.

Op 5 september 2023 verscheen haar non-fictie boek: UitwaaienLofzang op ons vlakke land bij Nijgh & Van Ditmar. In dit persoonlijke essay gaat schrijfster Renske Jonkman na hoe de Nederlander zich staande houdt in dit landschap dat een paar meter onder zeeniveau ligt en waar de sterke zuidwestenwind voortdurend waait. Wat kunnen we leren van de wind, en hoe maken we gebruik van de wind? Ze gaf interviews aan Trouw en Het Parool, en was te gast bij Nooit Meer Slapen op radio 1. De Duitse vertaalrechten zijn verkocht aan Piper Verlag.

Jonkman studeerde Nederlandse Taal & Cultuur, volgde een minor in Filmwetenschappen en voltooide de master Discourse and Argumentation studies. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews en reportages voor onder meer de Volkskrant en National Geographic. Voor dagblad Trouw schreef ze de afgelopen jaren een column over boeren en natuurbeschermers. Daarnaast is ze docent creatief schrijven aan de Schrijversvakschool. Ze woont en werkt op het Noord-Hollandse platteland.